Ook Assen-Oost en Assen-West sluiten aan: Assen-Alert heeft ‘Alert-web’ rond

Click here to view original web page at www.assercourant.nl
© Ineke Heijting
© Ineke Heijting
© Ineke Heijting
© Ineke Heijting
© Ineke Heijting
© Ineke Heijting

Dat zegt Bert Hillenga, samen met Chad Megenis de initiatiefnemers van Assen-Alert. Hillenga en Megenis begonnen in de Asser wijken Marsdijk en Peelo en breidden later uit naar Kloosterveen, Pittelo, Noorderpark, Lariks, Centrum en het dorp Loon. Met Assen-Oost en Assen-West is de hele stad gecoverd.

‘Bovendien’, vult Hillenga aan, ‘worden alle Asser buurtschappen en industrieterreinen aangesloten bij de wijken die het dichtst bij deze gebieden liggen.’

Verdachte activiteiten

In het Alert-systeem wordt de wijk, het dorp of de buurt via Whatsapp gewaarschuwd voor en op de hoogte gehouden van verdachte activiteiten in de wijk. Op die manier wordt de veiligheid en de alertheid in de wijk vergroot.

De initiatiefnemers werken daarbij nauw samen met de gemeente Assen en de politie. In het MFA aan de Amstelstraat werd woensdagavond een presentatie gehouden over het WhatsappAlert-systeem, in combinatie met een presentatie over Burgernet, dat inwoners inschakelt bij opsporing of verdachte situaties.

Waardering

Na de opening van Bert Hillenga sprak burgemeester Marco Out voor de ongeveer vijftig aanwezigen zijn waardering uit over het WhatsappAlert van Hillenga en Megenis, die vanuit een burgerinitiatief de stad een stuk veiliger proberen te maken. En met het Alert-systeem iets unieks hebben neergezet in de Drentse hoofdstad, dat zelfs landelijke belangstelling heeft gewekt.

Wijkagent Henk Bolt ging vervolgens in op het functioneren van Burgernet. Hij legde de toehoorders bijvoorbeeld uit wanneer 112 te bellen en wanneer 0900 8844. 112 is alleen voor acute noodsituaties, als de politie wordt geacht direct in te kunnen grijpen. 0900 8844 is om zaken te melden, maar waar geen acute politie-inzet nodig is.

Voorbeeld: wie ’s nachts een inbraak ziet en een verdachte persoon weg ziet lopen: 112. Wie pas ’s morgens merkt dat er ’s nachts is ingebroken: 0900 8844.

Tekst: Robbert Willemsen